Zwembad onderhoud? Gebruik BSI!

Een grondig zwembad onderhoud is noodzakelijk als je geen problemen wil krijgen met je zwembad. Behandel het daarom regelmatig tegen vuil, vet en bacteriën die in het zwembad terecht zijn gekomen. Het water krijgt het immers hard te verduren tijdens frequent gebruik in de zomermaanden en door langdurige stilstand in de winter. BSI heeft een veilig en doeltreffend assortiment aan onderhoudsartikelen die gegarandeerd de kwaliteit van je zwembadwater op peil houden!

 

De waterkwaliteit controleren

De kwaliteit van je zwembadwater onderhouden is essentieel als je gezond en zuiver water wilt. Er zijn drie cruciale parameters die je regelmatig moet controleren: pH-waarde, hardheid en alkaliniteit. Deze parameters kan je meten met de zwembad teststrips of een test kit. Een digitale pH-meter kan handig zijn als je zowel de pH-waarde wil meten als de temperatuur. Na deze tests ga je te werk als volgt:

pH-waarde: De ideale pH-waarde ligt tussen 7,0 en 7,6. Bij een te lage pH-waarde wordt het water te zuur en gaan metalen zwembadonderdelen roesten en oxideren. Verhoog in dit geval de pH-waarde met pH Up. Verlaag de zuurtegraad met pH Down wanneer het water te hard is, want dan ontstaat er kalkaanslag. Eens de pH-waarde op peil is, kan je aan de slag met chloor. Het chloorgehalte kan je op korte tijd aanpakken met een chloorshock en daarna onderhouden met chloortabletten die je in een chloordrijver doet.

 

 

Hardheid: De hardheid is het gehalte aan kalk- en magnesiumverbindingen in je water. Bij een te hoge concentratie van kalk zal het water er troebel en witachtig uitzien en zal het het zich afzetten op de wanden. Deze kalkaanslag kan zorgen voor ruweren randen en verstopte filters. Gebruik eerst pH Down en voeg daarna een zwembad ontkalker toe om terug helder water te krijgen. De ideale waarde voor de hardheid ligt tussen de 100 en 250 ppm.

 

 

 

Alkaliniteit: Alkaliniteit geeft de hoeveelheid opgeloste mineralen in je zwembadwater aan. Bij het gebruik van regen- of leidingwater kan je vaak last hebben van een te hoge of lage pH, maar Alkalinity Up van BSI kan dit verhelpen. Het helpt namelijk de hoeveelheid opgeloste mineralen te verhogen en houdt de pH stabieler. Het werkt dus als een soort van buffer tegen plotse schommelingen in de pH-waarde. Ideaal liggen de waarden voor de alkaliniteit tussen 80 en 120 ppm.

 

 

 

Het zwembad opstarten

Om je nieuw gevuld zwembad in gebruik te nemen, heb je met de BSI Start Set alles wat je nodig hebt om je zwembad weer op te starten na de winter! De set bevat een test kit om je waterkwaliteit te testen, pH Up en pH Down om je pH-waarde op het juiste niveau te krijgen, chloorshock om het chloorgehalte in sneltempo op te krikken, Cristal Clear voor hygiënisch en helder water (als je regen- of putwater hebt gebruikt) en een ontkalker (voor als je kalkrijk leidingwater hebt gebruikt). Last but not least bevat het een vlokmiddel dat de allerkleinste vuiltjes doet samenvlokken en je zwembad kristalhelder is! 

 

 

Vuil zwembadwater snel proper krijgen

Een reeds gevuld zwembad heeft na een overwintering of als het vuil en groen is geworden de BSI Snel Helder Set nodig! De set bevat chloorshock dat je helpt het chloorgehalte op peil te krijgen met een “shockbehandeling”, pH Up en pH Down om je pH-waarde te verhogen of te verlagen, Cristal Clear voor kristalhelder water, vloeibaar vlokmiddel dat zorgt voor de samenvlokking van alle fijne niet-filterbare verontreinigingen en als laatste de Filter Cleaner dat met zijn unieke samenstelling vet, kalkafzettingen, haren en andere bevuiling doeltreffend verwijdert uit de patroonfilter!

 

 

Je zwembad regelmatig onderhouden

Na deze behandelingen is je zwembadwater weer zuiver en hygiënisch, maar het blijft nodig om het op regelmatige basis te onderhouden. Chloortabletten zijn hierbij onmisbaar, want ze zorgen voor een continue ontsmetting van het water. Om langer te genieten van je propere water kan je op wekelijkse basis Cristal Clear toevoegen. Heb je last van kleine vuiltjes in je zwembad die je maar moeilijk kan verwijderen? Een goede oplossing hiervoor is het plaatsen van Flock Socks in de skimmer voor een continue floculatie van deze fijne verontreinigingen. Zo wordt het zwembad onderhoud een makkie!

 

Tip! Je kan best de inhoud van het zwembad berekenen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering te kunnen toedienen.