Groen zwembadwater? 4 tips!

Groen zwembadwater is het laatste wat wil je zien op een zonnige dag. Alles begint bij een grondig zwembad onderhoud, zodat bacteriën geen kans krijgen! Met de juiste producten zal je het groene water weer omtoveren in kristalhelder zwembadwater, zoals het hoort. Haal je cocktail en opblaasbare luchtmatras alvast boven, want de zwembad onderhoudsproducten van BSI zijn gegarandeerd veilig, effectief en snel, waardoor je in no time weer heerlijk kan genieten van je zwembad! 

 

1. Vermijd groen zwembadwater en breng je pH-waarde op peil

De juiste pH-waarde is essentieel voor gezond zwembadwater, want zowel een te hoge als een te lage zuurtegraad is nefast voor hygiënisch en aangenaam water. Meet de pH-waarde met zwembad teststrips en zorg ervoor dat dit steeds tussen 7,0 en 7,6 ligt. Je kan de pH-waarde ook meten met een digitale pH-meter, die tegelijkertijd ook de temperatuur van het zwembadwater aantoont. Als de waarde te laag ligt, zal de chloor niet meer goed werken en gaan de randen en de tegels eroderen. Je kan dit probleem oplossen door de pH te verhogen met pH Up. Ligt het te hoog, dan zal je waarschijnlijk al last hebben gehad van irrattie aan de ogen of de huid na het zwemmen. In dit geval is het zeker aan te raden om de pH te verlagen met pH Down.

 

 

2. Chloorshock toedienen bij groen zwembadwater

Bij een chloorshock ga je het zwembadwater eigenlijk een overdosis chloor toedienen. Het is een algen- en bacteriëndodend middel en het wordt doorgaans toegepast wanneer het zwembad lang niet in gebruik is geweest of bij groen zwembadwater. Voordat je dit snelwerkende chloor gebruikt, dien je altijd eerst de pH-waarde op peil te hebben gebracht. Anders zal het chloor niet optimaal werken. Daarnaast is het belangrijk om nooit meteen te gaan zwemmen na deze shockbehandeling, dus voeg bij voorkeur de chloor toe de dag voordat je gaat zwemmen. 

 

 


3. Vlokmiddel toepassen voor de fijnste verontreinigingen

Fijne, minuscule deeltjes zijn moeilijk te verwijderen of weg te filteren. Een vlokmiddel zoals Micro Floc zorgt voor de samenvlokking van de allerkleinste deeltjes. Je voegt de Micro Floc toe aan de ingang van de skimmer en laat dit gedurende 10 à 12 uur circuleren. Als er zich een waas begint te vormen op de zwembadwanden, leg dan de circulatiepomp stil. De fijnste vlokken zakken ’s nachts naar de bodem van het zwembad en kan je ’s morgens opzuigen met een bodemzuiger. Als er een sterke bevuiling is na overwintering of na een schokbehandeling met chloor, voeg dan 250 ml per 10 mtoe. Voor wekelijks onderhoud met Micro Floc voeg je 100 ml per 10 m3 toe. De Floc Socks zijn een alternatief vlokmiddel die je in de skimmer plaatst en zorgen voor een continue floculatie van de fijne vuiltjes.

 


4. Het zwembadwater langer proper houden

Wil je lang genieten van je proper zwembadwater? Dan kan je als laatste stap nog het aanvullende product Cristal Clear gebruiken. Voeg dit product regelmatig toe om langer helder water te behouden. Bovendien zorgt het gebruik van Cristal Clear ervoor dat je chloorgebruik met 50% vermindert! Daarnaast kunnen insecten in het water er ook voor zorgen dat het chloor harder moet werken en de filters verstopt geraken. Een handige tip hiervoor is om insectenvallen zoals een wespenval in de buurt van je zwembad te plaatsen. Zo daalt de kans alvast dat ze in je zwembad terechtkomen!

  

Tip! Je kan best de inhoud van het zwembad berekenen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering te kunnen toedienen.