Zwembad winterklaar maken?

Je zwembadwater laten overwinteren heeft veel voordelen: je bespaart veel water, je moet geen leeg zwembadbad reinigen, je zwembad is na de winter sneller “zwemklaar” en de wanden van het zwembad blijven ondersteund zodat je geen ingevallen zwembadwanden hebt na de winter. Dat kan tellen! Wat kan je nu best doen om van deze voordelen te genieten?

Het zwembad een laatste keer schoonmaken

Van zodra de temperatuur van je zwembad onder 12 à 15°C zakt, is het te koud voor algen om te overleven. Dit is dus het ideale moment om je zwembad winterklaar te maken. Schrob eerst de wanden en de bodem met een zwembadborstel en maak daarna de bodem proper met een bodemzuiger. Indien nodig dien je nog een laatste keer Cristal Clear en chloorshock toe en filter daarna het water 8 uur aan één stuk (1 nacht) om het helder en proper te krijgen. Laat nadien het waterniveau zakken tot een 15 à 20 cm onder het skimmer niveau en niet-vorstvrije filters en leidingen. Nu het water een eind gezakt is, kan je ook de waterlijn schoonmaken. Zorg er hierbij wel voor dat er zo weinig mogelijk product in het water terechtkomt.

Filter reinigen en warmtepomp afkoppelen

Reinig dan je filters met een zwembadfilter reiniger of een zandfilter reiniger om vet, kalkafzettingen, haren en andere bevuiling uit je zand- of patroonfilter te verwijderen. Voeg daarna Winterproof van BSI toe om je water bruikbaar te houden tot in het voorjaar en laat deze mengeling 2 uur filteren. Voor een verwarmd zwembad kan je in de winter best de warmtepomp afzetten. Sluit hiervoor eerst de toevoer van het water naar de warmtepomp af en koppel vervolgens de warmtepomp zelf los. Laat het water uit de warmtepomp lopen en plaats de winterhoes over je pomp om het te beschermen tegen inlopend vocht, zo is deze nog beter beschermd voor de winterperiode.

Tenslotte berg je alle zwembadaccessoires en eventueel je filter goed op en dek je het zwembad af met een winterzeil om bladeren en vuil in het zwembad te vermijden. Gebruik bij vorstperiodes een ijsvrijhouder om het zwembad en het zeil te beschermen tegen kapotvriezen. Is de zomerperiode terug in zicht? Start je zwembad dan opnieuw op met de Snel Helder Set!

Tip! Je kan best de inhoud van het zwembad berekenen om de onderhoudsproducten in de juiste dosering te kunnen toedienen.