Toggle Nav
Winkelwagen

Buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden

Producten 1-24 van 26

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 26

Pagina
per pagina

Buxusmot bestrijden: welke mogelijkheden heb je?

De buxusmot - die oorspronkelijk uit Azië komt - veroorzaakt inmiddels al enkele jaren voor kopzorgen bij vele tuinliefhebbers. De rupsen van deze exotische mot eten hun buikje rond met de blaadjes van de buxusplant. Het gevolg? De buxushagen en -bollen die normaal zorgen voor een nette en verzorgde tuin worden volledig kaalgevreten! Daarom is het des te belangrijker om deze struiken goed te beschermen tegen de vraatzuchtige rupsen. Je hebt verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden, namelijk met contactinsecticide, systemische insecticide en monitoringvallen. Wij leggen je graag uit hoe elke bestrijdingsmethode in zijn werk gaat en wanneer je deze het best gebruikt. 

1. Systemische insecticide

Een systemische insecticide zoals For Insect van Edialux gaat de buxusmot preventief bestrijden. De plant neemt het product op tot in de sapstroom. Wanneer insecten na deze behandeling eten van de plant, zullen ze sterven door het gif dat zich in de plant heeft verspreid. Een systemische insecticide heeft een lange, preventieve werking (meestal 3 tot 4 weken), aangezien het gif doordringt tot in de sapstroom. Hierdoor is het mogelijk om een buxusrupsenplaag te voorkomen.

Wanneer pas je een systemische insecticide toe?

Aangezien een systemische insecticide preventief werkt, behandel je de buxusplant voordat er een plaag uitbreekt. We raden aan om rond maart te beginnen met de behandeling en dit om de 4 weken te herhalen voor een optimale bescherming tegen de buxusmot.

2. Contactinsecticide

Een contactinsecticide zoals Omni Insect van BSi heeft een onmiddellijke werking tegen zowel de buxusrupsen als de buxusmot. Dit soort insecticide beschermt de buxusplanten door een afstotend effect, waardoor insecten meteen stoppen met ervan te eten. De vraatschade veroorzaakt door de hongerige buxusrups stopt onmiddellijk, ook al sterven ze pas later. 

Wanneer pas je een contactinsecticide toe?

Heb je rupsen opgemerkt in je buxusplant? Dan is het hoog tijd om de contactinsecticide toe te passen. Doorgaans is er zowel in mei als in augustus een uitbraak van buxusmotten. Voorafgaand ontwikkelen de rupsen zich en dit is dus wanneer je actie moet ondernemen. Begin de toepassing van deze insecticide dus zeker in april en herhaal in juli.

3. Monitoringval met feromonen

Een monitoringval is de beste indicator om te weten of de buxusmot in jouw regio actief is. Deze buxusmotval werkt op basis van feromonen die de mannetjesmotten in de val lokken. Op deze manier weet je of je met de buxusmot te maken hebt en bovendien verhindert dit een rupsenplaag. De mannelijke buxusmot kan zich immers niet meer voortplanten, waardoor het vrouwtje ook geen eitjes meer kan leggen. Heb je motten gevangen? Begin dan onmiddellijk met het sproeien van een contactinsectide om schade aan je buxus te vermijden.

Wanneer gebruik je een monitoringval?

Dit soort buxusmotval gebruik je het best gedurende heel het seizoen. Een feromooncapsule werkt ongeveer 3 maanden. Wanneer de feromooncapsule is uitgewerkt vervang je deze door een nieuwe capsule. Op deze manier kan je de val hergebruiken tot het einde van het seizoen.

Wil je meer weten? Lees dan deze blog over hoe je de buxusmot en buxusrups herkent en bestrijdt.

Helpdesk