Tocht in huis verhelpen? 5 tips!

Tocht in huis? Brrr… dat voelt erg onaangenaam. Daarom zetten we al snel de verwarming een standje hoger. Het resultaat? Een pittige energiefactuur! Tocht is namelijk één van de grootste boosdoeners van warmteverlies in huis. Het goede nieuws is dat je met een kleine ingreep zoals een tochtstopper, radiatorfolie of een tochtstrip al snel een groot verschil maakt! Om te vermijden dat je verwarming overuren moet draaien, geven wij je met plezier 5 simpele én budgetvriendelijke tips voor een tochtvrij huis!

 

Tip 1: Tocht opsporen in huis 

Tocht, wat is dat eigenlijk? Wel, tocht ontstaat door verplaatsingen in de luchtdruk en baant zich een weg tussen verschillende kieren en spleten in huis. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waar de tocht net vandaan komt. Tocht in huis opsporen gaat het best wanneer de radiatoren uitstaan, aangezien de warme lucht sowieso luchtstromen creëert. Hou een kaars of een aansteker voor de plaats waar je denkt dat de tocht vandaan komt. Aan de beweging van de vlam kan je zien vanwaar de tocht komt. In het algemeen hebben oudere huizen meer kieren en spleten waar de tocht door komt waaien.

 

 

Tip 2: Maak de voordeur tochtvrij

Eén van de meest voorkomende plaatsen waar tocht vrij spel heeft om je huis binnen te dringen, is langs de onderkant van je voordeur. Gelukkig doet een eenvoudige tochtstopper al wonderen! Zoek je een tochtstopper voor een deur die je veel gebruikt? Dan is het interessanter om voor een magnetische tochtrol te kiezen. Een tochtstrip is de ideale oplossing als je een deur hebt met een afwijkende breedte, aangezien je deze vaak nog op maat kan snijden. Het verschil is dat je een magnetische tochtrol nog makkelijk kan wegnemen, terwijl een tochtstrip vast aan de deur bevestigd wordt.

 

 

 

Tip 3: Beperk het warmteverlies van je radiator

Een radiator die tegen een buitenmuur hangt, straalt ook altijd warmte uit naar buiten toe. Dat wil je uiteraard niet, want deze straling veroorzaakt natuurlijk een aanzienlijk warmteverlies! Zeker wanneer de buitenmuren slecht geïsoleerd zijn - zoals in een ouder huis - zorgt dit voor heel wat verspilde energie. Een slimme en snelle oplossing is het bevestigen van een radiatorfolie achter je verwarming waarbij de aluminium zijde ongeveer 90% van de warmte terug de woning in reflecteert! 

 

 

 

 

 

Tip 4: Kieren dichten in je deur- of raamkozijn

Het opvullen van kieren langs het kozijn doe je doorgaans met zelfklevende tochtstrips. Er zijn heel wat verschillende soorten profielen die telkens worden aangeduid met een andere letter van het alfabet. Het systeem is simpel: de tochtstrip heeft de vorm van een letter die overeen komt met de vorm van de kier. Een E-profiel gebruik je dus voor een kozijn met kleine groeven en een P-profiel dient om een holte op te vullen waarlangs een dunne kier loopt. Bij aankoop van dit soort tochtstrips meet je eerst de grootte van de kier op en de omtrek van het kozijn.

 

 

 

Tip 5: Isoleer deuren die grenzen aan onverwarmde ruimtes

Wist je dat koude luchtstromen ook het huis binnensluipen langs deuren die grenzen aan onverwarmde ruimtes? Het gaat dan meestal over ruimtes zoals een berging, zolder, hal of garage. Het antwoord op dit ongewenste warmteverlies is eveneens een tochtstrip of tochtrol. Helemaal ideaal is om met een dubbele tochtrol een dubbele barricade te creëren, zodat je de rol niet telkens terug op zijn plaats moet leggen. Deuren tussen twee verwarmde ruimtes hoef je niet af te dichten, want deze kieren zorgen net voor een goede luchtcirculatie.

  

 

 

 

Veel succes!