5 tips voor een egelvriendelijke tuin!

Wil je graag egels helpen in de tuin? Ondanks zijn scherpe stekels ziet dit prikkeldiertje er met zijn korte pootjes en guitige snoetje er erg aaibaar uit. Helaas tonen recente cijfers aan dat de egelpopulatie in ons land op 10 jaar tijd voor de helft gedaald is. Een bedroevend cijfer! Veel egels sterven in het verkeer, maar ook het verhoogde gebruik van gif in de tuin, té nette tuinen en lange droge perioden zijn dooddoeners voor onze egelvriendjes. Ben je een echte dierenvriend en wil je de egels helpen? Zorg dan voor een egelvriendelijke tuin met onze 5 tips!

Tip 1: Vermijd het gebruik van gif in je tuin

Gebruik geen slakkengif. Voor egels zijn slakken een lekker hapje. Veel mensen zijn zich er echter niet bewust van dat een vergiftigde slak ook een vergiftigde egel betekent. Hetzelfde geldt voor het uitzetten van rattengif of muizengif. Het zou kunnen dat de egel zich hiertoe aangetrokken voelt en ervan eet, dus plaats het zo hoog mogelijk.

Tip 2: Laat bladeren en ander tuinafval op een hoopje liggen

Als je de egels wil helpen met een goed nestje te vinden, maak dan kleine hoopjes met bladeren, mos of andere tuinresten. Onder een struik of onder een hoopje tuinafval zijn immers favoriete nestplaatsjes voor egels. Heb je liever geen bladeren en takken rondslingeren in de tuin? Dan kan je ervoor kiezen om een egelhuisje aan te schaffen. Hier zitten ze beschut tegen roofdieren zoals vossen, dassen en roofvogels.

Tip 3: Zet enkele schaaltjes water buiten

Langdurig droog weer vinden wij misschien wel fijn, maar voor de egels is het een ware nachtmerrie. Wanneer de regen voor een lange tijd uitblijft, is het moeilijk voor de egel om aan voldoende drinkwater te geraken. Zet daarom enkele lage schaaltjes met water in de tuin tijdens een droge periode. Bovendien zullen niet alleen de egels hier blij mee zijn, maar ook de vogeltjes in je tuin! Belangrijk is dat je enkel water geeft en geen melk, want egels kunnen de lactose niet verteren.

Tip 4: Maak een egeltrapje bij je tuinvijver

Is er nergens een plasje regenwater of drinkschaaltje te vinden? Dan gaan egels al snel elders op zoek. Wanneer er een vijver in de buurt is, zal dit de egels natuurlijk lokken. Alleen geraken ze er vaak niet gemakkelijk aan om te kunnen drinken. Dit vergroot de kans dat ze in het water terechtkomen en verdrinken. Het voorzien van een vijvertrapje zorgt ervoor dat de egels altijd gemakkelijk uit het water geraken.

Tip 5: Hou de egels in je tuin

Woon je aan een drukke straat? Probeer de egels dan zo goed mogelijk in de tuin te houden. Allereerst is het een goed idee om je tuin zo egelvriendelijk mogelijk te maken met onze tips. Zorg dus voor voldoende drinkwater, laat tuinafval op een hoopje liggen en gebruik geen gif. Maak het hen daarnaast zo moeilijk mogelijk om de straat te bereiken. Laat bv. een klein stukje open in de omheining naar naburige tuinen zodat de egel niet over straat moet.