Toggle Nav
Winkelwagen

Elektrische verwarming

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is bijzonder welkom tijdens de koude herfst- en wintermaanden wanneer het ’s ochtends snel moet gaan in de badkamer, maar ook in ruimtes die niet voorzien zijn van centrale verwarming zoals een zolder of een werkschuurtje. Wij maken je graag wegwijs in de verschillende types elektrische verwarming zodat je de voor- en nadelen naast elkaar kan afwegen. 

Ventilatorkachel

Een ventilatorkachel blaast warme lucht, waardoor de ruimte snel opgewarmd is. Een goede keuze dus voor als je het snel moet gaan, zoals ’s morgens in de badkamer. Meestal zijn ze compact van formaat en plaats je ze gemakkelijk in kleine ruimtes. Het geruis van de ventilator kan soms als storend worden ervaren, waardoor dit type kachel minder geschikt is voor bv. de slaapkamer. Door de lucht- en stofverplaatsing is een ventilatorkachel ook niet ideaal voor mensen met allergieën. Doorgaans is er een ventilatorstand beschikbaar, waarbij de kachel functioneert zonder het verwarmingselement en de ventilator voor een koele bries zorgt!

Convectorkachel

De manier waarop een elektrische convectorkachel de lucht opwarmt is vergelijkbaar met de werking van een klassieke radiator, waarbij de warme lucht langs boven uit het toestel komt. Dit type bijverwarming bereikt in korte tijd de gewenste temperatuur en bovendien houdt het zijn temperatuur lang vast. Het warmt de ruimte gelijkmatig op en heeft een laag energieverbruik tegenover andere soorten elektrische verwarming. Daarnaast is de convectorkachel bijna volledig geruisloos, waardoor het je niet stoort in de slaapkamer of op kantoor.

Keramische verwarming

Bij een keramische verwarming wordt de lucht langs een keramisch element geleid waardoor een directe stralingswarmte ontstaat. Door de kleine omvang van een keramische kachel is deze vaak geschikt om verhoogd te plaatsen. Het warmt de kamer in een mum van tijd op en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur. De kachel geeft vooral een directe warmte waardoor je dichtbij moet zitten, maar daartegenover staat dat hij wel vrij energiezuinig is tegenover andere varianten. Een bijkomend voordeel van de keramische verwarming is dat stofdeeltjes niet kunnen verbranden op het warmte-element, waardoor het niet belastend is voor de luchtwegen. Dit maakt hem veilig en kindvriendelijk.

Olieradiator

De olieradiator is een klassiek model onder de elektrische kachels. Wanneer de olie is opgewarmd geeft deze haar warmte door aan het metaal van het toestel. Dit type elektrische verwarming maakt geen geluid wanneer hij aanstaat, wat hem bijzonder geschikt maakt voor de slaapkamer of bureauruimte. Het is aan te raden om de oliekachel een kwartiertje voor gebruik aan te zetten, aangezien hij vrij traag opwarmt. Anderzijds geeft de olieradiator nog heel wat warmte af nadat je hem hebt uitgeschakeld. Vaak zijn ze wel iets duurder dan andere types.

Straalkachel (halogeen / kwarts)

Twee van de meest bekende verwarmingselementen voor een straalkachel zijn kwarts en halogeen. Achter de halogeengloeidraden of het kwartselement zit een reflector die de warmte naar voren straalt. Halogeen genereert enkel stralingswarmte met als gevolg dat het voornamelijk de personen in de buurt verwarmt, maar niet de omgeving. Een kwartselement genereert zowel stralingswarmte als convectiewarmte en verwarmt zowel de personen als de omgeving, maar is dan weer gevoeliger aan wind. Tenslotte geeft een halogeenkachel sneller warmte af dan kwarts, maar verbruikt hij daarbij wel meer stroom.

 

 

Kunnen we jou helpen?

Helpdesk