Zelf zonnepanelen reinigen: een goed idee!

Zonnepanelen reinigen is iets wat je eenvoudig zelf kan doen, mits je de juiste middelen bij de hand hebt. Steeds meer particulieren plaatsen vanwege het investeringsvoordeel zonnepanelen op en rond hun woning. Door zonnepanelen te plaatsen kan je immers een rendement bekomen van 4 tot wel 6%… Momenteel een veel interessantere investering dan je geld op de bank te laten staan! Het is dan ook zonde als het vuil op je zonnepanelen dit rendement weer doet dalen. Regelmatig je zonnepanelen reinigen is dus de boodschap om een optimaal rendement te blijven garanderen!

 

Moet je zonnepanelen reinigen?

Het antwoord is simpel: ja! Meer zelfs, dit kan erg belangrijk zijn. Tenminste, als je niet wilt dat je rendement drastisch gaat verlagen. Als je zonnepanelen te vervuild zijn, kunnen de zonnecellen niet meer 100% optimaal functioneren. Dat wil je natuurlijk niet, want je hebt er net in geïnvesteerd zodat het je iets zou opleveren! Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor je zonnepanelen grondig vervuild kunnen worden: vogeluitwerpselen zorgen meestal voor de ergste verontreiniging en de zogenaamde 'hotspots', maar ook de vorming van mossen en groene aanslag, opgewaaid stof, fijn stof of zand stapelen op en verminderen de werking van de zonnepanelen. In extreme gevallen vermindert je rendement hierdoor zelfs met 10%! Gemiddeld zorgen propere zonnepanelen voor 3% meer rendement dan vuile exemplaren. Een regelmatig onderhoud van je zonnepanelen is dus zeker aan te raden. Je kan dit uitbesteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Indien je zelf de handen uit de mouwen gaat steken, let er dan goed op dat je de juiste materialen en methoden gebruikt. Als je te onvoorzichtig te werk gaat, is de kans groot dat je de zonnepanelen beschadigt met alle gevolgen van dien…

Tip! Wanneer bepaalde zonnecellen afgedekt worden door iets, geraken de overige zonnecellen die nog wel goed functioneren oververhit. Op dat moment spreken we van een 'hotspot'. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld vogelpoep of mos, maar ook permanente schaduwvlekken kunnen de boosdoener zijn. Als je er niet op tijd bij bent, veroorzaken deze vlekken permanente schade en wordt de levensduur van je zonnepanelen korter. Probeer hotspots dus altijd te vermijden!

 

 

 

 

Waarom zou je zelf zonnepanelen reinigen?

Is het echt voordeliger om zelf aan de slag te gaan in plaats van een professioneel schoonmaakbedrijf in te huren? Verschillende studies en berekeningen wijzen aan dat je veel geld uitspaart door ze zelf te reinigen. We geven hier even een eenvoudige rekensom als voorbeeld. Laat ons stellen dat een reinigingsbeurt door een professioneel schoonmaakbedrijf gemiddeld 100 euro kost. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt, zal dit bedrag natuurlijk variëren. Als het schoonmaakbedrijf twee keer per jaar de zonnepanelen komt schoonmaken, bedraagt de rekening 200 euro per jaar. Doe je dit 10 jaar lang kunnen de kosten oplopen tot 2.000 euro! Een complete set om zonnepanelen te reinigen heb je al vanaf 89,95 euro. Het grote voordeel van zelf materiaal aan te schaffen, is dat er geen verdere kosten meer zijn eens je de producten ter beschikking hebt. Reken zelf maar uit wat je hierdoor kan besparen…! Het is trouwens mogelijk dat sneeuw of bladeren de zonnepanelen bedekken tussen de reinigingsbeurten in. Als je een uitschuifbare telescoopsteel ter beschikking hebt, kan je het in een wip even wegborstelen! Heeft je woning of bedrijf meer dan twee verdiepen of staan je zonnepanelen op een moeilijk bereikbare plaats? Dan kan het nodig zijn om beroep te doen op een professionele firma. Als je er geen goed gevoel bij hebt, moet je uiteraard geen onnodige risico’s nemen.

 

 

 

 

Wanneer moet je zonnepanelen reinigen?

In het algemeen kan je stellen dat zonnepanelen vrij onderhoudsvriendelijk zijn. Je moet ze namelijk niet elke week schoonmaken, maar dat wil niet zeggen dat je er jaren niet naar moet omkijken en ze gewoon vuil mag laten worden. Wil je niet aan rendement verliezen? Dan heb je er alle baat bij om je zonnepanelen minstens 1x per jaar te reinigen. In de winter en de herfst moeten zonnepanelen over het algemeen minder vaak gereinigd worden, omdat het in deze periode veel regent en een deel van het vuil vanzelf zal wegspoelen. In de herfst is het wel belangrijk dat je controleert of er geen afgevallen bladeren op je zonnepanelen liggen. De afgevallen bladeren kunnen zich beginnen opstapelen en zo het zonlicht blokkeren. Hetzelfde geldt voor een pak sneeuw, dat amper licht doorlaat! Met een telescoopsteel kan je eenvoudig de bladeren of de sneeuw van het oppervlak wegborstelen zodat de zonnepanelen weer efficiënt zijn. De lente en zomer zijn drogere periodes, dus dan kan je ze best wat vaker schoonmaken. Het begin van de lente is een ideaal moment voor een schoonmaakbeurt. De dagen worden weer langer en er zijn meer zonuren, dus is het belangrijk dat je zonnepanelen perfect schoon zijn voor een optimaal resultaat. 

 

 

 

 

Zonnepanelen reinigen met een telescoopsteel

Aangezien zonnepanelen zich in de meeste gevallen op het dak of een andere hoge plaats bevinden, moet je meestal in de hoogte werken. Als je zelf de zonnepanelen wilt reinigen, kies je best voor een telescoopsteel die je kan uitschuiven. Op die manier is het geen probleem om het dak te bereiken vanop de grond of met het gebruik van een kleine ladder. Telescoopstelen bestaan er in verschillende soorten en maten. Je kan alle toebehoren zoals de borstel en waterslang apart aanschaffen of kiezen voor een complete reinigingsset. In deze set vind je alles wat je nodig hebt om je zonnepanelen weer proper te krijgen: een telescoopsteel, een borstel en een spiraal. Wat je ook doet, gebruik nooit een hogedrukreiniger om je zonnepanelen schoon te maken. Dit kan ze mogelijks ernstig beschadigen! Ga na hoeveel meter je moet overbruggen om je zonnepanelen te bereiken. Denk eraan dat je de telescoopsteel best altijd een klein stukje ingeschoven laat, zodat de steel stabiel blijft en niet te hard gaat doorbuigen. Wij raden jou ook altijd aan om een telescoopsteel met waterdoorvoer te kiezen om je zonnepanelen te reinigen aangezien dit handig is om ze proper te krijgen zodat het water al het vuil kan afvoeren.

 

 

 

 

Welke borstels kan je gebruiken?

Met zonnepanelen moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn. Wees zeker dat je een goede borstel hebt die géén krassen maakt op de panelen. Gebruik dus nooit een schuurspons of iets gelijkaardigs, want de krassen gaan een permanente, nadelige invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Deze onherstelbare schade krijg je immers nooit meer weg! Het is belangrijk de juiste borstel te kiezen, zodat er zich geen beschadiging voordoet. Er zijn verschillende soorten borstels die je op een telescoopsteel kan bevestigen om ze schoon te maken. Gebruik bij voorkeur een wasborstel met 5 vlakken, want deze maakt gemakkelijk in elke hoek schoon en maakt geen krassen. Wat belangrijk is, is dat je de spiraal van de telescoopsteel eenvoudig kan aansluiten op je tuinslang en er water in de borstel loopt. Zo is het kinderspel om je zonnepanelen weer perfect schoon te krijgen. Een alternatief voor een borstel voor een telescoopsteel is een inwasser met microvezelhoes. Een inwasser waarvan je de werkhoek kan aanpassen, is handig omdat je zo elke plaats goed kan bereiken. Als je een gewone borstel of inwasser hebt, kan je nog steeds een hoekadapter tussen de borstel en steel plaatsen, zodat de borstel de juiste werkhoek krijgt voor moeilijk bereikbare plaatsen. Wil je op safe spelen? Met een zonnepaneelborstel zit je altijd goed en maak je met een minimale drukuitoefening de zonnepanelen perfect schoon.

 

 

 

 

Met welk schoonmaakmiddel kan je zonnepanelen reinigen?

Leidingwater heeft doorgaans een bepaald kalkgehalte, dus wees je hiervan bewust wanneer je vuil wegspoelt met de tuinslang. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het is en hoe gemakkelijker kalk zich vastzet op de zonnepanelen. Om dezelfde reden kan je best geen grondwater gebruiken want hier zitten nog veel meer mineralen in. Daarom is grondwater niet ideaal om zonnepanelen te reinigen. Vaak wordt er gezegd dat je geen zeep mag gebruiken voor zonnepanelen, maar dat is onzin. Het klopt wél dat je niet zomaar elke zeep kan gebruiken. Pas dus zeker op met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Agressieve schoonmaakproducten en schuurmiddelen tasten de bovenste laag immers ernstig aan. Allesreiniger of bijtende schoonmaakproducten zijn eveneens uit den boze. Gebruik bij voorkeur een zeep die speciaal bedoeld is voor zonnepanelen zoals een zonnepaneelreiniger, zo ben je zeker dat er niets kan misgaan! De zeep kan je verdunnen en vervolgens in de zeepdispenser van je telescoopsteel gieten. Gebruik je liever geen zeep? Dan is het een veilige keuze om zonnepanelen te reinigen met osmose water. Dit is puur water dat vrij is van kalk, zout en nitraten. Er blijven geen zeepresten achter en de zonnepanelen drogen streeploos op. Osmose water wordt dan ook zowel professioneel als particulier veel gebruikt. Met een filtersysteem maak je zelf het zuivere water aan. De rest is kinderspel!