Wat eten egels?

Heb je egeltjes in je tuin gespot en wil je ze graag voeren? Dan is het goed om te weten wat egels eten. Egels voeden zich voornamelijk met verschillende soorten insecten zoals rupsen, slakken en kevers. Maar ze lusten nog veel meer! Af en toe zal je egels betrappen op het verorberen van plantaardige voeding zoals vruchten, eieren, resten van menselijk eten en zelfs amfibieën. Wil je deze kleine stekeldiertjes in je tuin of bos een lekker hapje toedienen? Met één van volgende voedingswaren zal je hen zeker overtuigen!

Speciaal egelvoer

Het voordeel aan voeding die speciaal voor egels is gemaakt? Je weet zeker dat het gezond voor hen is! Droog egelvoer heeft als voordeel dat het minder fel ruikt dan nat voer. Het blijft ook langer goed wanneer je het uitstrooit in een voederschaaltje. Nat egelvoer is een echte traktatie voor egels. De geur is werkelijk onweerstaanbaar voor onze stekelvriendjes. Zowel nat als droog egelvoer heeft een gevarieerde samenstelling waardoor de egeltjes alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

Plantaardige voeding

Bessen, paddenstoelen en vruchten zoals appels zijn een lekkernij voor de egels in je tuin. Je doet er zeker niets mis mee om enkele van deze vruchten te voorzien in een ondiep schaaltje (al dan niet in stukjes gesneden). Een echte lekkernij zijn vooral de schillen van de vruchten. Smijt deze dus zeker niet in je vuilbak, maar bewaar ze voor de hongerige egeltjes. 

Kattenbrokjes

Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.

Geef nooit koemelk of brood!

Het is heel erg belangrijk om nooit melk te voorzien voor egels. Het smaakt hen zeker, maar ze kunnen koemelk simpelweg niet verteren. De lactose leidt tot ernstige darmklachten en diarree. In sommige gevallen kan een egel (door uitdroging) sterven. Geef egels dus nooit melk, maar wel een schaaltje met vers water. Hetzelfde verhaal voor brood.