Wanneer zonnepanelen schoonmaken? 5 cruciale momenten!

Zonnepanelen zijn erg populair de laatste jaren en dat is natuurlijk niet zomaar. Met slechts enkele panelen bespaar je op termijn veel energiekosten en bovendien wekken ze groene stroom op. Gemiddeld ligt het rendement van zonnepanelen rond de 3%. Om dit rendement te behouden, moet je de zonnepanelen goed onderhouden. Gebruik een telescoopsteel met een geschikte borstel voor zonnepanelen om je panelen schoon te borstelen of wassen. Vraag je je af wanneer je het best aan deze schoonmaakklus begint? In deze 5 situaties kan je het best je zonnepanelen schoonmaken.

1. Het begin van de lente

Het begin van de lente is een belangrijk moment om je zonnepanelen te wassen. De maanden die volgen brengen immers het meeste rendement op, dus een grondige poetsbeurt is zeker op zijn plaats. Daarnaast kan het zijn dat er wat mosvorming of groene aanslag zich heeft vastgehecht aan de panelen tijdens de koude en donkere wintermaanden. Algemeen genomen is april een goed tijdstip voor het schoonmaken van je zonnepanelen met een telescoopsteel. Klaar voor een zonnige lente en zomer!

 

2. Wanneer je zonnepanelen bedekt zijn met bladeren

Wist je dat je zonnepanelen altijd schaduwvrij moet houden? Grote schaduwvlekken hebben een grote impact op de werking van de zonnecellen en dit zal je uiteindelijk merkbaar voelen in de opbrengst van je zonnepanelen. Met wat geluk waaien de bladeren uit zichzelf weg. Liggen ze er al een tijdje? Gebruik dan een telescopische steel met een geschikte borstel voor zonnepanelen om de bladeren weg te borstelen. 

 

3. Wanneer je zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw

Je merkt het al, elk seizoen heeft zo zijn specifieke hindernissen. Zo ook wanneer de winter is aangebroken en er een pak sneeuw ligt op je zonnepanelen. Wist je al dat sneeuw één van de grootste vijanden is van zonnepanelen? Wanneer ze sneeuw voorspellen en vriestemperaturen doe je er goed aan om je zonnepanelen meteen sneeuwvrij te maken (en te houden). Doe je dit niet is het mogelijk dat ze schade oplopen door de ijslaag die zich vormt op de panelen. 

 

4. Tijdens stoffige werken in de omgeving

Gaan ze bij jou werken aan de asfaltering van een straat of zijn ze aan het (ver)bouwen in je omgeving? Dan krijg je bijna zeker te maken met een grote hoeveelheid stof en vuiligheid die door de lucht wordt verplaatst. Als er werken plaatsvinden in de omgeving van je woning controleer dan of je zonnepanelen schoon blijven. Met wat geluk spoelt een regenbui alle vuiligheid weg, maar tijdens een droge periode kan je maar beter de zonnepanelen schoonmaken.

 

5. Bij grove bedekkingen zoals vogelpoep en mos

Vogeluitwerpselen zijn een smerig goedje op je zonnepanelen en was je er best zo snel mogelijk af. Doordat het bepaalde zonnecellen helemaal afdekt, is het mogelijk dat er ‘hotspots’ ontstaan. De andere zonnecellen moeten hierdoor harder werken en raken oververhit. Bij een langdurige afdekking leidt dit tot permanente schade, een kortere levensduur en wel 5% minder rendement van je zonnepanelen. Absoluut te vermijden dus...

Veel succes met het schoonmaken van je zonnepanelen!