Mieren bestrijden in huis en tuin

Mieren bestrijden is alleen nodig als ze voor overlast zorgen in je huis of tuin. Het is namelijk bewezen dat deze kleine insectjes erg nuttig zijn binnen het ecosysteem. Wanneer mieren je toch last bezorgen zijn er verschillende mogelijkheden om ze te verdelgen. Het is onmogelijk om ze volledig uit te roeien, maar je kan het aantal wel inperken of het nest doen verhuizen. Hoe voorkom je nu een invasie van mieren in je huis of tuin?

Vanwaar komen mieren plots in de zomer?

Mieren leven in kolonie en zijn dus nooit alleen. De kolonie bestaat uit één koningin (soms meerdere), werksters en jonge mannetjes. In de lente warmen hun nesten weer op en worden ze terug actief. Op dat moment zie je vooral de werksters, want die gaan op zoek naar eten. Zeker wanneer er een zachte winter is geweest, zullen veel mieren overleven en voor overlast zorgen. 

Mieren bestrijden in huis met eigen middeltjes 

Last van mieren in huis? Dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Helaas komt het vooral in de zomer wel eens voor dat mieren de weg vinden naar al het lekkers in je keukenkastjes. Als een mier een lekker hapje heeft ontdekt, duurt het niet lang voor de hele kolonie aanwezig is om mee te smullen. Mieren geven deze info namelijk aan elkaar door. Voeding dat in contact is geweest met mieren is in principe niet meer geschikt voor consumptie, omdat mieren heel wat bacteriën met zich meedragen. Vooral wanneer ze met veel zijn, zorgt dit voor onhygiënische situaties. Snel handelen is dus absoluut de boodschap! 

Wat kan je preventief doen om mieren uit je huis te houden?

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die de kans op een mierenplaag verminderen. Heb je in het verleden al last gehad van mieren in huis? Probeer onderstaande tips dan zeker toe te passen.

  • Mieren houden van alles wat zoet is, dus let er op dat je deze levensmiddelen niet laat rondslingeren en sluit verpakkingen steeds goed af.
  • Wees alert. Heb je een mier gezien? Dan mag je er 100% zeker van zijn dat de kolonie zich ook in de buurt bevindt. Wacht niet tot ze vanzelf weggaan, maar onderneem snel actie zodat het nest zich niet kan uitbreiden.
  • Laat geen etensresten slingeren. Sluit je vuilnisbakken goed af en berg ook fruit op in een gesloten doos.
  • Laat de vuile vaat niet te lang op het aanrecht staan, maar was alles meteen netjes af. 
  • Dicht naden, kieren en spleten zo goed mogelijk af en maak het de mieren zo moeilijk mogelijk om de weg naar binnen te vinden.
  • Zet plantjes rondom je huis waar mieren echt niet van houden zoals rozemarijn of goudsbloem. 

Hoe kan je mieren in huis bestrijden? 

Vaak kiezen mensen voor huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de mieren het loodje te doen leggen. Populaire middeltjes zijn bijvoorbeeld witte peper, koffiedik, rode peper, uien of lavendel. De filosofie achter deze methode is dat de sterke geur van deze producten de mieren in de war brengt en ze hun nest niet meer terugvinden. Wanneer je deze methode buiten uitprobeert is er geen probleem, maar het is logisch dat je het niet ziet zitten om je keukenvloer vol te smeren met koffiedik of rauwe ui. Koperen muntjes leggen op het spoor van de mieren brengt ze in de war, maar vaak lopen ze er gewoon langs en verlegt het mierenspoor zich alleen. Gebruik liever geen middeltjes gemengd met gist, want hiervan gaat de maag van de mier uitzetten en ontploffen. Bijgevolg is dit een erg dieronvriendelijke manier om mieren te verdelgen.

Het gebruik van insecticiden tegen mieren in huis

Als je desondanks de preventieve maatregelen nog steeds last ondervindt, moet je krachtigere middelen inschakelen om van de mieren af te geraken. Hoewel sommige keukenmiddeltjes misschien werken is het toch soms aan te raden een professionele insecticide toe te passen. Mierenlokdoosjes zijn meestal een goede oplossing, omdat het gif goed afgesloten zit. Op die manier is het gif niet toegankelijk voor kinderen of huisdieren. Als de mieren zich schuilhouden op een moeilijk bereikbare plaats, kan een insectenspray de oplossing bieden. Gebruik bijvoorbeeld de insectenspray van Bio Kill om mieren te bestrijden in gaten, kieren en spleten te sprayen, zodat deze miervrij blijven.

Waarom mieren in het gazon bestrijden? 

Op het eerste gezicht lijken mieren ons niet te storen in de tuin. Af en toe zal er is eentje over je voeten kruipen, maar verder heb je er niet zoveel last van. Toch is het oppassen geblazen als er te veel mieren zich verscholen houden in je tuin. Heb je bijvoorbeeld veel last van bladluizen? Dat kan indirect het gevolg zijn van mieren, want zij beschermen de bladluizen tegen hun vijanden. Op deze manier zijn mieren mee verantwoordelijk voor de schade die bladluizen veroorzaken aan de planten in je tuin. Een mierenplaag wil je dus liever vermijden. Maak je tuin daarom zo onaantrekkelijk mogelijk voor mieren: zorg voor plantjes waar mieren een hekel aan hebben zoals rozemarijn, smijt niet zomaar pitten van kersen en perziken in de tuin en verdelg grote nesten zo snel mogelijk. 

Mieren bestrijden onder tegels

Wist je dat de oorzaak voor loszittende terrastegels vaak het werk van mieren kan zijn? Ze bouwen er hun nest onder en duwen de aarde weg, waardoor de terrastegels instabiel worden. Door de vele activiteit en het verschuiven van de aarde duwen ze het zand naar boven en komen ze los te zitten. Het hoeft geen uitleg dat tegels die wegzakken heel wat ellende opleveren. Het is niet mooi om te zien, je kan er je lelijk aan bezeren en opnieuw tegels laten leggen is niet goedkoop! Het beste is om preventief te werk te gaan. Probeer ze op afstand van je terras te houden met planten waar ze niet van houden zoals lavendel. Als je gaatjes spot van mieren in de voegen van je terrastegels, ga dan zo snel mogelijk over tot de bestrijding om vervelende situaties te voorkomen.

Hoe kan je vliegende mieren bestrijden?

Vliegende mieren zijn in feite mannetjesmieren die op zoek zijn naar hun mierenvrouwtje. Op het einde van de zomer zijn ze actief en willen ze hun toekomstige koningin vinden om te bevruchten. Dit fenomeen noemt de "bruidsvlucht". Hierna zal de bevruchte koningin een nest zoeken, wat al vliegend gebeurt. Daarom kunnen er zelfs mierennesten ontstaan op een balkon dat 10 meter hoog is. Speciaal voor dit paringsritueel krijgen de mannetjes tijdelijk vleugels. Na de paring sterven de mannetjes en bijt de koningin haar vleugels af om een nest te maken. Met een beetje geduld gaan ze dus vanzelf snel weer weg. Wil je ze voorkomen, dan kan je best de mierennesten opsporen en verdelgen voordat ze aan hun bruidsvlucht beginnen. Zijn ze al aanwezig? Spuit dan Bio Kill op de vliegende mieren. 

Zijn mieren ook nuttig in de tuin?

Hoewel mieren voor heel wat overlast zorgen, hebben ze ook positieve punten. Omwille van de zoete geur nemen mieren zaden mee van bijvoorbeeld het maarts viooltje, waardoor ze zijn mee verantwoordelijk voor de verspreiding van bepaalde planten. Bovendien verluchten ze de bodem door hun onderaardse activiteit en eten bepaalde mieren (zoals de knoopmieren) kleine insecten zoals vliegen en muggen.