Katten verjagen uit je tuin: hoe doe je dat?

Katten verjagen uit de tuin kan in sommige gevallen nodig zijn. Voor sommige mensen zijn katten de liefste diertjes op aarde, maar voor anderen kunnen ze echter een grote bron van ergernis zijn. Wanneer de katten van de buren of zwerfkatten ongenodigd in je tuin komen en voor overlast zorgen, is dat zeker te begrijpen! Op zich niet zo erg zou je denken, moesten ze de boel niet helemaal overhoop gooien, overal uitwerpselen achterlaten en voor schade zorgen. Wat kan je er nu aan doen?

 

Kattenoverlast: wat houdt dat in?

Katten graven bijna altijd een kuiltje om hun behoefte te doen en woelen hierbij de losse aarde om. In een bos of weiland is dat natuurlijk geen probleem, maar wanneer ze de aarde omspitten in je bloemperken, gazon of moestuin kan het wel eens de nodige frustraties met zich meebrengen. Op die manier vernielen ze bloemperken, de grasmat of andere delen van de tuin waar je net zo hard aan had gewerkt om het er mooi te laten uitzien. Met de stank van uitwerpselen wil je liever ook niet geconfronteerd worden. Wanneer katten zich ontlasten in de moestuin kan je zelfs ziektes overdragen met je handen, omdat je in dezelfde aarde zit te woelen waar de kat zijn behoefte heeft gedaan… Gevaarlijk! Heb je een zandbak in de tuin? Pas ook dan op, want door het losse zand is het eveneens een favoriet plekje voor katten om hun behoefte te doen. Niet erg fijn als je kinderen hiertussen moeten spelen, en bovendien gevaarlijk als ze eraan komen en hun handen in de mond steken! Dek de zandbak dus altijd af wanneer je kinderen er niet in spelen. Tenslotte wil je geen katten in je tuin als je een vogelliefhebber bent, want ze staan maar al te graag op de loer om kleine vogeltjes te pakken!

 

 

 

 

Hoe houd ik katten uit mijn tuin?

Er wordt vaak geschreven over planten die katten op een afstand houden. Hoewel het inderdaad waar kan zijn dat katten niet houden van planten zoals citroenmelisse of geranium macrorrhizum, valt de effectiviteit ervan samen met het aantal plantjes die je plaatst. In de praktijk moet je al bijna de hele tuin volzetten met deze planten wil je echt de katten uit de tuin houden. Een andere tactiek is om een plaatsje in de tuin te zoeken waar ze net wél hun ding mogen doen. Plaats bijvoorbeeld enkele planten in een hoekje die katten net geweldig vinden zoals kattengras of steenanjers. Ze zitten nog steeds in je tuin, maar hopelijk kan je de overlast op deze manier wat meer afbakenen. Katten houden bovendien vooral van los zand om in te woelen, dus het is verstandig om zoveel mogelijk los zand te vermijden in je tuin door bijvoorbeeld bodembedekkers te planten of door deze plekken af te dekken met kippengaas.

Is er een bepaalde plaats in je tuin waar de katten steeds terugkomen en kattenkwaad uithalen? Dan kan je ze proberen af te schrikken en op afstand te houden met een dierenverjager. Wanneer de kat - of een ander dier - gedetecteerd wordt door de sensor van de dierenverjager gaan er lichtflitsen af en sproeit het met waterstralen. De kat schrikt op en gaat er vandoor. Je zal merken dat de katten na een tijdje vanzelf wegblijven, omdat jouw tuin voor hen een negatieve sfeer oproept. Het voordeel is dat dit toestel ook andere dieren op afstand houdt die mogelijks voor overlast zorgen zoals steenmarters, vogels en konijnen. 

 

 

 

 

Katten uit de moestuin weren 

De moestuin is natuurlijk de laatste plaats waar je kattenpoep wilt aantreffen. Je eigenhandig gekweekte groentjes wil je immers niet in de buurt van uitwerpselen. Helaas is de losse aarde vaak net erg aantrekkelijk voor katten om hun behoefte te doen. Buiten het feit dat het natuurlijk vreselijk onhygiënisch is, schuilt het gevaar erin dat je er toxoplasmose van krijgt. Vooral zwangere vrouwen en ouderen met een zwakkere gezondheid lopen extra risico. Het is een misverstand dat de bacteriën in de planten zouden indringen, maar door het woelen in de aarde waartussen uitwerpselen liggen, kan je de bacteriën via je handen verder dragen. Handen en groenten goed wassen is dus de boodschap! Daarnaast is het frustrerend als katten de zaadjes die je zonet zorgvuldig had geplant weer helemaal omwoelen. Wanneer je katten wilt verjagen uit de moestuin is het belangrijk dat je hiervoor een plantaardig product gebruikt, zodat je gewassen - en de kat! - er niet onder lijden. De Hot Exit spray tegen katten is 100% natuurlijk en heeft als belangrijkste ingrediënt chilipeper-extract. Katten vinden dit verschrikkelijk, waardoor ze je moestuin sneller links laten liggen! Een andere strategie is het plaatsen van de hierboven reeds vermelde dierenverjager. Door middel van lichtflitsen en waterstralen houdt het zowat elk dier op afstand - zoals katten, vogels en konijnen - waardoor je moestuin veilig blijft. 

 

 

 

 

Andere middelen om katten te verjagen

Er zijn een aantal producten op de markt waarmee je katten kan verjagen uit je tuin. Een anti-katten spray op basis van natuurlijke ingrediënten is een effectieve én diervriendelijke oplossing om de tuin onaantrekkelijk te maken voor katten. De Stop Spray tegen katten en honden van BSI is hier een goed voorbeeld van. Breng het aan op alle favoriete plekjes van de ongewenste kat. Deze spray heeft een langdurig effect aangezien het zich aan het oppervlak hecht en wordt niet weggespoeld door een regenbui. Bovendien maakt het geen vlekken… ideaal! Een ander middeltje tegen katten dat steeds meer gebruikt wordt, zijn strooikorrels - ook wel kattenschrik genoemd - om katten te verjagen. Het voordeel van deze strooikorrels is dat ze geen effect hebben op honden, wat goed uitkomt als je wel eigenaar bent van een hond. Strooi het in de bloemperken, rondom de zandbak en andere plaatsen waar de kat voor overlast zorgt. Weet je langs waar de kat telkens je tuin betreedt? Strooi daar dan extra veel korrels als barrière om de kat af te schrikken.

 

 

 

 

Je eigen kat in de tuin houden

Veroorzaakt je eigen kat overlast bij de buren en ben je op zoek naar een oplossing? Om te beginnen moet je je tuin omheinen indien dat mogelijk is. Een kat wil nu eenmaal het terrein verkennen en weet niet waar de grenzen van je tuin liggen. Maak het je kat zo moeilijk mogelijk om uit de tuin te geraken, zodat ze het leven van je buren niet zuur kan maken. Kleine openingen in de tuin kan je proberen af te spannen met een net. Plaats ook voldoende kattenbakken, zodat ze deze te allen tijde weten staan en gebruiken. Zijn al deze maatregelen geen succes? Opteer dan om je kat in de tuin te laten aan een kattentuigje. Zo ben je er zeker van dat ze de buren niet stoort.