Je tuin lenteklaar maken? Volg deze 5 stappen!

Wie houdt van de natuur, haalt in de lente zijn hart op. Eindelijk weer naar buiten tussen het groen! Kriebelt het om te tuinieren? Dan begin je best met je tuin klaar te maken voor de lente. Zo kan je er bij de eerste zonnestralen al volop van genieten! Weet je niet waar te beginnen? Geen nood, wij helpen je alvast op weg met de volgende 5 stappen.

 

 

Stap 1. Groene aanslag verwijderen

Na de winter zie je overal in de tuin een dun groen laagje. Paden, opritten, terrassen, muren, tuinmeubels… ze hebben het erg te verduren gehad in de winter! Deze groene aanslag is glibberig en oogt erg onfris. Gelukkig is het met een groene aanslagreiniger zoals de MOSA groene aanslagreiniger of Green Kill kinderspel om alles weer proper en netjes te maken.  Gebruik een speciale ontmosser voor hout om je houten tuinmeubels of terras te reinigen.

Indien je aan de slag gaat met een hogedrukreiniger, let er dan op dat de waterstraal niet te hard staat, want dat kan het oppervlak poreuzer maken en beschadigen.  

 

 

 

 



Stap 2. Onkruid verwijderen

Na een koude en donkere winter kan je tuin wel wat zuurstof gebruiken. Haal eerst alle afgestorven materiaal zoals dode bladeren en takken weg. Daarna kan je het onkruid bestrijden met een onkruidverdelger voor lokale toepassing of om een grotere oppervlakte te behandelen. Eventueel kan je het onkruid handmatig uit de grond trekken, maar let wel op dat je ook de wortel meehebt. Anders kan je na enkele dagen gewoon opnieuw beginnen. Daarnaast is onkruid verbranden ook in opmars als het zich tussen stenen of klinkers bevindt. Dit zorgt ervoor dat het onkruid afsterft tot in de wortel en dus definitief wegblijft. Wacht niet te lang met onkruid te bestrijden, want het kan al snel je hele gazon, moestuin of bloemperk overwoekeren. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Stap 3. Plantenziekten bestrijden

Door zieke planten en schimmels kan je tuin er plotseling erg onverzorgd uitzien. Voorkomen is nog altijd gemakkelijker dan genezen, dus probeer er steeds tijdig bij te zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld met het bestrijdingsmiddel Cuprex Garden de kieming van ziekten zoals valse meeldauw, aardappelziekte en taksterfte. Een fungicide is een bestrijdingsmiddel dat schimmels zowel kan voorkomen als genezen en wordt onder meer gebruikt voor schimmelziekten op sierplanten, groenten en fruitbomen.

Buxusziekte is een veelvoorkomende schimmel die zorgt voor verdorring en uitval van de bladeren. Je herkent de schimmel aan de zwarte streepjes op nieuwe twijgen. Als de groei van nieuwe scheuten opnieuw aanvangt in het voorjaar kan je alvast je buxus beschermen met een preventief middel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 4. Ongedierte bestrijden

In elke tuin huizen er duizenden kleine beestjes, maar uiteraard zijn deze niet allemaal schadelijk. Meer zelfs, ze zorgen voor een natuurlijk, ecologisch evenwicht door schadelijke insecten op te eten! Zo eten lieveheersbeestjes erg graag bladluizen en voedt de oorworm zich met eitjes van de fruitmot. Echter, er zijn wel enkele insecten die in grote aantallen veel schade kunnen aanbrengen zoals rupsen, bladluizen of mieren. 

Omni Insect is een snelwerkende insecticide en doet de vraatschade van o.a. rupsen, bladluizen of de buxusmot meteen stoppen, ook al sterven de insecten pas later. Mieren in de tuin doen op het eerste zicht niet zoveel kwaad, maar schijn bedriegt. Veel mieren in de tuin betekent eveneens veel bladluizen, wat een aanslag op je planten kan betekenen. Met Insectosec bestrijd je ze op een ecologische manier.

 

 

 

 

 

Stap 5. De moestuin

Tegenwoordig zijn we weer met z'n allen aan het ‘moestuinieren’! Logisch, want wat is er leuker dan proeven van wat je zelf gekweekt hebt? Helaas zijn er genoeg kleine beestjes, ziekten en schimmels die je oogst kunnen verpesten. Hou je tuin en gewassen dus goed in de gaten en grijp tijdig in! 

Wil je nieuwe zaadjes planten? Maak dan eerst de ondergrond klaar door ongewenst onkruid en grassen te verwijderen en spit alles een keer om. Zo boost je de bodem met zuurstof. Vergeet hierna je nieuwe plantjes niet te beschermen tegen bodeminsecten zoals engerlingen en emelten. Dit doe je door de conditie te verbeteren met behulp van meststoffen en graszaad. Een gazon dat slecht is onderhouden, is immers veel vatbaarder voor schade.